Historieinteresserte vil kjenne til navnet Erling Skakke, som under den norske borgerkrigstiden var stormann. Han kom fra en god ætt som var bosatt på Støle (den gang kalt «Studla»). Ifølge sagaer stammet han fra Arnmødlingene og ladejarlene, og han deltok i korstog sammen med Ragnvald Orknøyjarl, og deltok i mange slag. I kamp mot araberne fikk han et stort hugg i halsen.
Slik begynte halsen å helle over, og derav kommer navnet «Skakke». Erling Skakke var faren til Magnus Erlingsson, som skulle ende opp med å bli konge. Da sønnen enda var mindreårig, var det Erling som i praksis styrte Norge. I 1179 falt Erling Skakke i kamp mot Sverre Sigurdsson i slaget på Kalvskinnet. Kongedømmet hans måtte dermed vike for Sverre sitt.
Magnus Erlingsson
Som sønn av Erling Skakke kom Magnus Erlingsson – senere Magnus V – fra stormannsætten bosatt på Etne. Moren het Kristin, og var datter av Sigurd Jorsalfare. Han ble valgt til konge allerede som femåring, på bakgrunn av å være i slekt med Jorsalfare. Kroningen av Magnus som konge var egentlig i strid med arvefølgereglene, men Erling klarte å inngå en avtale med erkebiskopen i Bergen.
Slaget på Re ved Tønsberg i 1177, ble Magnus’ første seier. Her ble birkebeinerkonge Øystein Møyla drept. Etter at faren falt måtte Magnus rømme til Danmark. Han returnerte etter hvert og deltok i flere slag, hvor han vant noen og tapte andre. I 1184 falt Magnus ved slaget ved Fimreite i Sognefjorden, og om lag 2 000 av mennene hans strøk også med.
Karoline Bjørnson
En annen etnesbu vært å nevne, er Karoline Bjørnson. Hun hadde beskjeftigelse som skuespiller, men er også kjent for å ha vært en kritisk viktig støttespiller for ektemannen Bjørnstjerne Bjørnson. På flere måter hjalp hun en av landets største diktere med alt han gjorde, inkludert reinskriving av hans artikler og dikt. Før giftermålet het hun Reimers til etternavn, og familien var innvandret fra Tyskland.
Karoline var en nær venninne av Suzanne Thoresen, som senere skulle bli gift med Henrik Ibsen. Ibsen-parets sønn Sigurd ble som voksen gift med Bergliot, datter av Karoline og Bjørnstjerne. Det sies om Karoline at hun var glad i å lese, og at da hun som ung jobbet i onkelens konditori i Bergen ba kundene ta det de ville ha og legge pengene på bordet.
Hans Olav Tungesvik
Hans Olav Tungesvik huskes av mange som stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, og i tillegg var han psykiater samt leder for Noregs Mållag mellom 1965 og 1970. Han ble født i Skånevik i 1936, hvor han også døde som 81-åring i 2017 etter å ha vært involvert i en ulykke på sykkel. Tungesvik tok sin utdannelse ved Universitetet i Oslo, og mottok Livsvernprisen i 2001.
Hans Olav var far til Sp-politiker Steinulf Tungesvik, som også i en periode ledet Noregs Mållag. Det er Tungesvik vi kan takke for at Stortinget i 1969 bestemte at lærebøker i den norske grunnskolen skulle komme ut på nynorsk og bokmål samtidig. I tillegg ledet han Misjonsalliansens landsråd og KrFs seniorutvalg mellom 2010 og 2015. For sin innsats mottok han i 2007 Kongens fortjenstmedalje i gull.
Chris Jespersen
Langrennsløper Chris André Jespersen kommer fra Skånevik og går for tiden for Korlevoll-Odda. Han representerte Byåsen Idrettslag mellom 2008 og 2012. Han ble først lagt merke til da han ble juniorverdensmester på 30 kilometer fri teknikk i 2003, foran de russiske stjerneskuddene Jevgenij Dementjev og Aleksej Petukhov. Jespersen ble beste nordmann på 15 km klassisk under Vinter-OL i Sotsji 2014.
Solveig Horne
Horne var likestillings-, barne- og inkluderingsminister i den såkalte «blåblå» regjeringen mellom 2013 og 2018. Som representant for Fremskrittspartiet var hun førstekandidat i Rogaland under stortingsvalget i 2017. Solveig Horne har blant annet sittet i Sola kommunestyre, vært medlem av Rogaland fylkesting og vært formann i Rogaland FrP. Ellers har hun fagbrev som butikkslakter, og jobbet i flere år som ferskvareleder i butikk.